Jagody goji należą do owoców, których właściwości lecznicze wykorzystuje się w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad 2500 lat. Rekomendowane są przede wszystkim w leczeniu reumatyzmu czy spadku odporności. Ponadto dieta, która będzie wzbogacona w jagody goji może również być pomocna w regulacji pracy serca, ciśnienia krwi czy poziomu cukru.

Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu

Warto mieć świadomość, że omawiane owoce są świetnym źródłem białka, w którego skład będzie wchodziło aż 18 aminokwasów. Dodatkowo zawierają węglowodany i tłuszcze, do których należy zaliczyć nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które są odpowiedzialne za zarówno za wytwarzanie hormonów, jak i odpowiednią pracę układu nerwowego czy mózgu. Jagody goji są także doskonałym źródłem bardzo dużej liczby witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E), składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen czy związków polifenolowych.

Jagody goji wpływają na obniżenie poziomu cukru

Dodatkowo w licznych badaniach na zwierzętach zostało dowiedziane, że grupa związków polisacharydowych będzie stymulowała  proliferację komórek trzustki czy oddziaływała na podwyższenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych.

Z kolei działanie hipoglikemiczne omawianych owoców potwierdzono w badaniach. Wynika z nich, że podawanie kompleksu polisacharydowego LBP może przyczynić się do zmniejszenia hiperglikemii u zwierząt, które cierpią na cukrzycę. Zaobserwowany został także fakt, że kompleks LBP może zdecydowanie poprawić wrażliwość na insulinę.

Jagody goji na nadciśnienie i cholesterol

Jagody goji zawierają w swoim składzie cyperon, który bardzo pozytywnie oddziałuje nie tylko na pracę serca, ale również ciśnienie tętnicze krwi czy betainę. Jest ona bowiem wykorzystywana do produkcji choliny odgrywającą bardzo duże znaczenie jeżeli chodzi o zapobieganie chorobom serca. Trzeba także podkreślić, że znajduje się w nich nie tylko β-sitosterol, ale również kompleks LBP, czyli substancje, które wpływają na obniżenie cholesterolu. Nie wszyscy mają również świadomość, że prozdrowotne działanie jagód goji zostało potwierdzone w licznych badaniach na szczurach z hiperlipidemią. Jednoznacznie wynika z nich bowiem, że omawiane owoce zdecydowanie wpływają na obniżenie poziomu triglicerydów, a także całkowitego oraz tego „złego” cholesterolu. Wpływają również na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Niezwykle istotna jest również obecność witaminy C, która także bardzo pozytywnie oddziałuje na pracę układu krążenia. Trzeba także zaznaczyć, że w 100 gramach wysuszonych jagód będzie się jej znajdowało aż 2500 mg.

Erytrytol jest słodzikiem o indeksie glikemicznym praktycznie równym zeru oraz licznych właściwościach prozdrowotnych. Wizualnie przypomina zwykły cukier, ale jego spożywanie nie wywiera szkodliwego wpływu na nasz organizm. Czym dokładnie jest? I jak faktycznie ten słodzik wpływa na nasz organizm?

Kilka słów o erytrytolu

Erytrytol funkcjonujący także pod nazwą erytrol jest słodzikiem należącym do grupy alkoholi polihydroksylowych. W przemyśle spożywczym opisywany jest jako E968. Podobnie jak inne słodziki typu ksylitol czy sorbitol jest związkiem chemicznym charakteryzującym się niewielką wartością energetyczną i dodatkowo nieprzyczyniającym się do wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Erytrytol swym wyglądem przypomina zwykły cukier, ale pod względem smakowym jest odrobinę mniej od niego słodki. Nie pozostawia w jamie ustnej innych posmaków. Wywołuje natomiast charakterystyczne uczucie chłodu w ustach.

Zastosowanie erytrytolu w przemyśle spożywczym

Erytrytol od 2006 roku na terenie Unii Europejskiej wykorzystywany jest jako popularna substancja słodząca. W Polsce natomiast obecny jest od 2008 roku. Jego główne zastosowanie to słodzik do napoi ciepłych jak kawa czy herbata herbata. Erytrytol stosuje się również jako słodzik w produkcji zarówno dżemów jak i marmolad. Jest także stosowany jako popularny składnik lodów, galaretek czy owoców kandyzowanych. Często również znajduje zastosowanie jako substancja hamująca zmiany smaku lub konsystencji oraz wzmacniacz aromatu.

Erytrytol znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Bardzo często jest stosowany jako zamiennik gliceryny. Spełnia także funkcję ochronną polegająca na zabezpieczeniu produktu przed zepsuciem.

Jak erytrytol wpływa na nasze zdrowie?

Erytrytol ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. W odróżnieniu od zwykłego cukru oraz innych słodzików obecnych na rynku, nie ulega przekształceniom w trakcie procesów metabolicznych. Jego główną drogą wydalania są nerki. Spożywanie erytrytolu nie przyczynia się do podnoszenia poziomu glukozy ani insuliny. Uwarunkowane jest to faktem, że jego indeks glikemiczny wynosi zero.  Dlatego też jest produktem wskazanym i bezpiecznym dla diabetyków.

Erytrytol wywiera także korzystny wpływ na procesy odchudzania. Wynika to z faktu, że ma on niską wartość energetyczną. Dlatego też spożywanie tego słodziku może w znacznym stopniu przyczynić się do spadku masy ciała.

Spożywanie erytrytolu zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy zębów, gdyż wykazuje zdolności do hamowania procesu fermentacji cukrów przez bakterie bytujące w jamie ustnej.

Erytrytol ma również działanie antyoksydacyjnie. Na skutek łączenia się z wolnymi rodnikami, zabezpiecza nasz organizm przez negatywnymi skutkami ich działania.

 

Obecnie coraz większą popularnością cieszy się dieta wegetariańska czy wegańska. Z tego powodu poszukuje się różnych roślinnych zamienników substancji pokarmowych pochodzenia zwierzęcego. Istotne jest jednak, aby to były zdrowe, pełnowartościowe zamienniki. W sklepach ze zdrową żywnością czy suplementami diety coraz częściej spotykamy produkty konopne, a najpopularniejszym z nich jest białko konopne.

Czym jest białko konopne? 

Białko konopne powstaje z konopi siewnej. Jej podgatunkiem są, co ciekawe, konopie indyjskie. Oczywiście białko konopne nie posiada właściwości podobnych do narkotykowych. Jest to zielony proszek, o delikatnej, drobnej konsystencji. Nasiona konopi suszy się i rozdrabnia i w ten sposób powstaje to białko. Najwięcej białka konopnego produkuje się obecnie w Chinach.

Jakie właściwości ma białko konopne? 

Białko to ma naprawdę wiele drogocennych właściwości. A wszystko dlatego, że nie jest wytwarzane w wysokiej temperaturze, więc zachowuje swoją strukturę i nie traci swoich właściwości. Białko konopne zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6, które dają ochronę przed zawałem serca czy udarem mózgu. W ziarnach konopi możemy znaleźć również błonnik. Ma on pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, a przy okazji daje także uczucie sytości przez dłuższy czas.

Do tej pory sądzono, że jedynie białko zwierzęce jest pełnowartościowe, ale odchodzi się od takiego myślenia. Białko konopne, jako jedno z niewielu białek pochodzenia roślinnego, może pochwalić się tym, że jest pełnowartościowe. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, jakie organizm człowieka musi przyjąć wraz z pożywieniem, aby zdrowo funkcjonować. Podobną zawartość aminokwasów zawiera również białko sojowe, ale jest ono bardzo uczulające. Istnieją badania, które wskazują, że białko konopne ma także pozytywny wpływ na odporność.

Dla kogo białko konopne? 

Białko konopne najwięcej korzyści przyniesie sportowcom. Ludzie, którzy prowadzą wzmożoną aktywność fizyczną, potrzebują tego białka przyjąć więcej niż statystyczny człowiek. Ich mięśnie potrzebują większej regeneracji, a do tego potrzebne jest białko. Osoby, które się odchudzają, także będą miały sporo korzyści ze spożycia białka konopnego. A wszystko dzięki błonnikowi, który daje nam poczucie sytości przez dłuższy czas i nie podjadamy między posiłkami.

Białko konopne – czy warto? 

Mimo tego, że białko konopne jest dość drogie, to cieszy się sporym zainteresowaniem. Ma wiele zalet, takich jak łatwa przyswajalność, brak alergenów. Jest bezpieczne, więc mogą je spożywać osoby, które nie tolerują glutenu. Ma walory zdrowotne.